Day 9, 10, 11 Russia.

Dag 9 vroeg in de ochtend weg gereden richting de grens Rusland. Formulier hier formulier daar. 5 keer paspoort controleren. Auto onderste boven of we geen verboden spullen mee hadden. Na 2.5 uur op de grens staan mochten we dan eindelijk Rusland in. We hebben de meest lange en saaie weg ooit gereden 1700km, 1 weg 0 afslagen. 3 dagen op de zelfde weg. Eerst naar Moermansk om daarna gelijk door te rijden naar Kandalakshsly district. We hebben nog nooit zo iets gezien als de stad Moermansk. Oude gebouwen gaten in de wegen en spoorvorming met de hoogte van drempels. In Nederland zetten ze een bord langs de kant van de weg als er een gevaarlijke situatie is. De russen zetten gewoon een auto die daar een ongeluk heeft gehad totaal los boven op een paal. Geweldig.

Wild camperen wordt afgeraden in Rusland dus dan maar een hotel. Een gebouw wat in Nederland onbewoonbaar wordt verklaard draaid hier op vollen toeren. Agja wij vinden het licht goed.

De volgende dag weer vroeg op want we moeste veel kilometers maken die dag. Jammer genoeg stond er iemand van de Baltic sea rally met pech en kon niet meer rijden. Je kan daar niet iemand midden in Rusland laten staan, dus gestopt en geholpen het busje een dorpje terug te rijden. Als er mensen vriendelijk en behulpzaam zijn zijn het de russen wel. Ze spreken geen engels maar doen er alles aan om je te helpen. Eerste en beste tank station gestopt en een met Google translate er bij uitleggen dat de waterpomp stuk was en dat we een monteur nodig hadden. Hij kon gelijk instappen bij de oude man met de Lada en er werd een monteur bij gehaald. En dat op zondag. We wisten dat het busje gemaakt werd dus konden we weer verder.

Daarna zijn we naar petrosawodsk gereden. 10 uur lang de zelfde weg. Geen afslagen geen huizen niks. Wegwerkzaamheden kuilen en gaten in de weg en met ons hoofd tegen het dak kwamen we om half 11 s`avonds aan.

Volgende ochtend naar St.petersburg. weer 4 uur op die zelfde weg. Echt een mooie stad. Veel te doen en te zien. Jammer dat we zo weinig tijd hadden en het heel druk was i.v.m het WK.

We zijn echt verbaast hoe behulpzaam en vriendelijk de mensen in Rusland zijn. Andere rijders van de rally moesten weten waar ze iets konden eten. Aan de politie gevragen en onder politie begleiding werden ze naar een restaurant gebracht. Geweldig toch.

Nu dag 14 en zijn net aangekomen in Letland. Zitten nu op 7500 km.

Leave a Reply